Kawa – skąd jest oraz kiedy zaczęto ją pić?
Przeszłość kawy zaczyna się przypuszczalnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali oraz wykorzystywali owoce kawowca. Mimo to wtenczas nie jedzono jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy teraz, inaczej pijąc oraz delektując się jej aromatem. Tamtejsi obywatele dusili owoce kawowca i wzburzali je z solą oraz masłem, a samych owoców nie uprawiano celowo w konkretnych celach, tylko zbierano z jej oczywistego miejsca powstawania. Dużo stuleci w następnej kolejności, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie pozostała wypracowana pierwsza metoda umożliwiająca przygotowanie nasion w taki sposób, żeby można było zdobyć z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie rozpoczęła rozpowszechniać się w globie, a więc jej ziarna wędrowały pomału rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, później dostając się do Europy, a też Ameryki. Kawa stawała się w związku z tym coraz bardziej należytym trunkiem, zyskując coraz to bardziej na popularności i przechodząc przeróżne modyfikacje, by uzyskać przeróżne postacie i smaki, jakie znamy dzisiaj. Dziś większość spożywanych produktów jest dla nas nadzwyczaj łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie żąda obszernego trudu. ile trwa parzenie kawy Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to niezmiernie śladowe przypadki. Toteż również tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, potrzebuje nadzwyczajnej troski w czasie procesu jej uprawiania, a też stosownego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film