Smaczna restauracja z włoskim jedzeniem
Masz ochotę dobrze zjeść? Pośród wielu możliwości, jakie daje kuchnia z Europy na atencję zasługuje kuchnia włoska. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że włoska kuchnia to kalejdoskop aromatów, kolorów i spora dawka zdrowia.
Charakterystyczne włoskie przyprawy
Naszym rodakom restauracja włoska, łączy się głównie z pizzą i makaronem oraz czasem z owocami morza. Podczas gdy włoskie dania to również takie pyszności jak słodkie desery czy oliwki.
Klasyczne posiłki włoskie
Makarony są podstawą włoskiej kuchni. Włosi przygotowują pasty w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie niełatwo wyobrazić sobie produkty których nie da się dodać do makaronu. zajrzyj Owoce morza, szeroki wybór mięs, np. jagnięce czy drobiowe i rożnorodne warzywa, powodują, że makarony nie są w stanie się znudzić.
Następnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech lecz z Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoska potrawa. Dobrze przyrządzona włoska pizza powinna mieć niezbyt grube ciasto oraz mała ilość dodatków. Najprostsza jej wersja to margharita z mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety spora ilość kalorii. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być szczupli.
Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż tylko pizza i pasta. To również risotto, focaccia, ravioli i szeroki wybór słodyczy – np. granita czy panettone. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o pełnych aromatu serach- ricotty, mozarelli i grana padano.
Zobacz film